De Taj Mahal. Mumbai (Bombay), de grootste stad van India. De Lotustempel in Delhi. Onbewoond eiland in de regio Lakshadweep


Voorpagina
Over het Hindi
Alfabet
Handige woorden en zinnen
Taalcursussen
Voorbeeldteksten
Contact
Talennet
Links

Het Hindi-schrift

 

Het Hindi schrift
Het Hindi wordt geschreven in het Devanagari-schrift. Het Devanagari is een voorbeeld van een abugida. Het principe achter een abugida is dat ieder teken een medeklinker voorstelt die een klinker meedraagt. Het veranderen of weglaten van een klinker vereist het wijzigen van het teken. Het Devenagari bestaat uit een stel basistekens, 11 klinker en 33 medeklinkers. Het wordt vloeiend geschreven vanb links naar rechts. Het geschreven Hindi is niet geheel fonetisch. Dat betekent dat het geschreven woord niet altijd overeenstemt met het gesproken woord. Zo wordt bijvoorbeeld de 'sjwa' (een doffe e die in transscriptie vaak weergegeven wordt met een omgekeerde e) vaak niet uitgesproken terwijl die wel geschreven staat. De spelling kan dan gelijk zijn aan hetzelfde woord in het Sanskriet. In het Sanskriet wordt de sjwa dan wel uitgesproken en in het Hindi soms niet. Voor iemand die het Hindi als tweede taal leert is het niet makkelijk te voorspellen wanneer de sjwa wel en wanneer niet uitgesproken moet worden.

 


 

© Harmen Schoonekamp | Contact |

 

 
Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.